29 januari, 2018
av Klara Desser
Inga kommentarer

Pigga upp en regnig måndag

I dag regnar det här i Svedala. Kylskåpet ekar ganska tomt så snart får jag bege mig till affären för att handla. Man får ju försöka pigga upp sig med lite god och vällagad mat i det här vädret!

Foto: Hans Desser

Ostpizza med parmaskinka

4 portioner:

160 g philadelphiaost

6 ägg

2 1/2 dl vispgrädde

5 1/2 dl riven ost

1 msk torkad oregano

1 gul lök

smör eller kokosfett att steka i

3 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, 400 g

salt och peppar

1 rödlök

30 g pinjenötter

200 g lufttorkad skinka

rucola

färsk basilika

svarta oliver

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädde, ost och oregano.

Fördela så att det blir fyra bottnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut jämnt. Grädda 25–30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda allt samtidigt. Det går också bra att göra en stor pizza på en plåt som du sedan delar.

Hacka löken. Stek löken i smör eller kokosfett och tillsätt tomatpuré och tomater. Låt puttra 10 minuter, gärna längre. Mixa gärna så att såsen blir slät. Smaka av med salt och peppar. Skiva rödlöken tunt. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lägg tomatsåsen på botten och dekorera med skinka, rucola, rödlök, pinjenötter, basilika och oliver. Ringla över olja och vinäger. Strö över lite salt och peppar.

Foto: Hans Desser

Laxburgare på salladsbädd

4 portioner:

500–600 g laxfilé

1 ägg

2 msk crème fraiche

salt och peppar

smör eller kokosfett att steka i

1 1/2 dl crème fraiche

1 tsk örtkrydda

2 avokador

2 tomater

romansalladsblad

färsk gräslök

1 citron

 

Skär laxen i mindre bitar och lägg i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt ägg, crème fraiche, salt och peppar. Kör till en jämn smet. Forma till fyra biffar och stek i smör eller kokosfett, cirka 5 minuter på varje sida.

Blanda crème fraichen med örtkryddan. Smaka av med lite salt och peppar. Skiva avokador och tomater. Lägg upp salladsbladen på tallrikar. Lägg upp laxburgare, avokado, tomat, dressing och lite gräslök. Servera med citronklyftor.

Foto: Hans Desser

Mandelgodis

Ca 12 kulor:

1 1/2 dl mandel

1/2 dl kokosflingor

1 tsk malen kanel

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

3 torkade dadlar

5 mjuktorkade aprikoser eller torkade som blötlagts

saft från 1/2 citron

1 msk kokosfett

1 dl kokosflingor

Kör mandeln till ett fint mjöl i en matberedare, helst med rivskivan. Eller använd en gammaldags mandelkvarn. Byt till kniven i matberedaren och lägg tillbaka mjölet. Tillsätt kokos och kryddor och kör till en jämn smet.

 Tillsätt dadlar, aprikoser, citronsaft och kokosfett och kör tills allt blandat sig. Forma till kulor och rulla i kokosen.

25 januari, 2018
av Klara Desser
Inga kommentarer

Fantastisk matlagningkurs i San Pedro la Laguna

På jullovet var jag med familjen och våra vänner Peter och Maria i Guatemala. En av de bästa dagarna var matlagningskursen i San Pedro la Laguna vid sjön Atitlán. Jag hittade Anitas kurs på TripAdvisor och kontaktade henne via WhatsUp.

Vi bestämde tid och plats och tog oss dit från vårt hotell med en tuctuc. Vi började med att gå på marknaden där vi fick titta på allt möjligt och sedan handlade Anita det vi behövde.

När vi var färdiga på marknaden gick vi upp till en kvinna som sålde kokta svarta bönor. I ett väldigt spartanskt och inrökt kök stod de svarta bönorna och puttrade.

Även majsdegen köpte Anita färdig på marknaden. Det fanns både vit och grå som är gjord på svart majs. Den svarta majsen smakar i princip likadant som den vanliga vita men används i lite festligare rätter.

Väl tillbaka i Anitas öppna kök, med fantastisk utsikt över sjön, började vi laga maten. Vi skulle göra tortillas med guacamole, kycklinggryta med grönsaker, potatisplättar och ångade majsknyten.

Bladen till de ångkokta majsknytena gnuggas mot förklädet för att bli rena.

Till maten drack vi hibiskussaft. Anita hade torkade hibiskusblommor som fick dra i kokande vatten tillsammans med lite kryddnejlika, kanel, lite honung och sedan kallna.

Att leta upp en matlagningskurs på sin resa är verkligen något som jag rekommenderar. Man får en guidning i det lokala köket och kontakt med vanliga människor i deras vardag. Mat är ju universellt och ett bra sätt att mötas på. Dessutom blev det en av de godaste måltiderna vi åt på vår resa!

25 januari, 2018
av Klara Desser
Inga kommentarer

Ostpaj med citron och örter

Foto: Hans Desser

Här i Skåne är det mildväder och för tillfället ganska grått. För mig och hunden väntar snart en tur till rastgården där vi brukar möta våra hundkompisar och deras hussar och mattar. Det här vädret gör underlaget mycket lerigt och när det lekts färdigt kan man gissa att Castro behöver in i duschen.

Senare i dag ska ska jag gå igenom mina foton från matlagningsdagen vi hade på vår resa i Guatemala. Så ett inlägg med det är i görningen.

Dagens recept blir en ostpaj med citron och örter. Mandelpajdegen är inte lika lättarbetad som vanlig pajdeg så detta rutmönster kräver lite tålamod. Det går naturligtvis bra att skippa mönstret.

4 portioner

pajdeg:

4 dl mandelmjöl

1/2 dl sesamfrön

1 1/2 msk fiberhusk

2 krm salt

60 g smör

1 ägg

1/2 dl pofiber

Fyllning:

200 g ost

3 ägg

1 1/2 dl crème fraiche

rivet skal av 1 citron

1/2 dl hackad dill

några kvistar timjan

rädisor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt, smöret skuret i bitar och ägg till en jämn deg. Ta undan 1/4 av degen och tryck ut resten av degen i en pajform.
  3. Förgrädda pajskalet 8 minuter. Strö ut pofiber på en skärbräda och kavla ut resten av degen, helst i en lite avlång platta.
  4. Ställ in skärbrädan med den utkavlade degen i kylskåpet 15-30 minuter så att den blir lite stadigare.
  5. Riv osten och blanda med ägg, crème fraiche, citronskal, dill och lite repad timjan.
  6. Häll äggstanningen i formen. Ta ut degen från kylskåpet och skär den i tunna remsor. Lägg ut dem i ett rutmönster på pajen.
  7. Grädda i 25 minuter. Dekorera med timjan och rädisor och servera med sallad.

23 januari, 2018
av Klara Desser
Inga kommentarer

Lax med chili- och fetaosttäcke

Foto: Hans Desser

Jag vet att det är långt till våren men visst har det börjat höras lite mer fågelsång vissa dagar? Och det blir allt ljusare för varje dag! Idag vill jag dela med mig av ett enkelt och gott laxrecept. Håll till godo!

 

4 portioner

 

600 g laxfilé i portionsbitar

smör eller olivolja till formen

200 g fetaost

1/2 dl majonnäs

1 röd chilifrukt

några knippen färsk koriander

salt och peppar

400 g vitkål

1 dl majonnäs

3 msk olivolja

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form smord med smör eller olivolja.
  3. Mosa fetaosten och blanda med majonnäs. Finhacka chilin (skippa kärnorna och de vita hinnorna i chilin) och blanda ner tillsammans med finhackad koriander.
  4. Smaka av med salt och peppar. Bred fetaostsmeten på laxen. Låt stå i ugnen cirka 20 minuter.
  5. Strimla vitkålen fint och blanda med majonnäs och olivolja. Smaka av med salt och peppar och servera tillsammans med fisken.

18 januari, 2018
av Klara Desser
Inga kommentarer

Hyvlad zucchini med svampsås och biffar

Foto: Hans Desser

I dag har jag både nötfärs och zucchini i kylen så det blir nog en middag i den här stilen. Kanske tar jag fram presenten jag fick av vännen Marie i höstas – torkad svamp.

4 portioner

500–600 g nötfärs eller blandfärs
2 vitlöksklyftor
1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
smör eller kokosfett att steka i
1 stor zucchini eller 2 mindre
200 g kantareller
2 dl vispgrädde
70 g rucola

1. Lägg färsen i en bunke och pressa i vitlöken. Blanda med grädde, salt och peppar. Forma till åtta biffar. Stek i smör eller kokosfett ett par minuter på varje sida, tills biffarna är genomstekta.

2. Hyvla zucchinin på längden med en osthyvel. Borsta kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är för stora.

3. Fräs dem i smör eller kokosfett och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner zucchinin i såsen och låt den bli varm.

4. Servera zucchini och sås med biffar och rucola.