Pigga upp en regnig måndag

| Inga kommentarer

I dag regnar det här i Svedala. Kylskåpet ekar ganska tomt så snart får jag bege mig till affären för att handla. Man får ju försöka pigga upp sig med lite god och vällagad mat i det här vädret!

Foto: Hans Desser

Ostpizza med parmaskinka

4 portioner:

160 g philadelphiaost

6 ägg

2 1/2 dl vispgrädde

5 1/2 dl riven ost

1 msk torkad oregano

1 gul lök

smör eller kokosfett att steka i

3 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, 400 g

salt och peppar

1 rödlök

30 g pinjenötter

200 g lufttorkad skinka

rucola

färsk basilika

svarta oliver

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädde, ost och oregano.

Fördela så att det blir fyra bottnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut jämnt. Grädda 25–30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda allt samtidigt. Det går också bra att göra en stor pizza på en plåt som du sedan delar.

Hacka löken. Stek löken i smör eller kokosfett och tillsätt tomatpuré och tomater. Låt puttra 10 minuter, gärna längre. Mixa gärna så att såsen blir slät. Smaka av med salt och peppar. Skiva rödlöken tunt. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lägg tomatsåsen på botten och dekorera med skinka, rucola, rödlök, pinjenötter, basilika och oliver. Ringla över olja och vinäger. Strö över lite salt och peppar.

Foto: Hans Desser

Laxburgare på salladsbädd

4 portioner:

500–600 g laxfilé

1 ägg

2 msk crème fraiche

salt och peppar

smör eller kokosfett att steka i

1 1/2 dl crème fraiche

1 tsk örtkrydda

2 avokador

2 tomater

romansalladsblad

färsk gräslök

1 citron

 

Skär laxen i mindre bitar och lägg i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt ägg, crème fraiche, salt och peppar. Kör till en jämn smet. Forma till fyra biffar och stek i smör eller kokosfett, cirka 5 minuter på varje sida.

Blanda crème fraichen med örtkryddan. Smaka av med lite salt och peppar. Skiva avokador och tomater. Lägg upp salladsbladen på tallrikar. Lägg upp laxburgare, avokado, tomat, dressing och lite gräslök. Servera med citronklyftor.

Foto: Hans Desser

Mandelgodis

Ca 12 kulor:

1 1/2 dl mandel

1/2 dl kokosflingor

1 tsk malen kanel

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

3 torkade dadlar

5 mjuktorkade aprikoser eller torkade som blötlagts

saft från 1/2 citron

1 msk kokosfett

1 dl kokosflingor

Kör mandeln till ett fint mjöl i en matberedare, helst med rivskivan. Eller använd en gammaldags mandelkvarn. Byt till kniven i matberedaren och lägg tillbaka mjölet. Tillsätt kokos och kryddor och kör till en jämn smet.

 Tillsätt dadlar, aprikoser, citronsaft och kokosfett och kör tills allt blandat sig. Forma till kulor och rulla i kokosen.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.