Ostpaj med citron och örter

| Inga kommentarer

Foto: Hans Desser

Här i Skåne är det mildväder och för tillfället ganska grått. För mig och hunden väntar snart en tur till rastgården där vi brukar möta våra hundkompisar och deras hussar och mattar. Det här vädret gör underlaget mycket lerigt och när det lekts färdigt kan man gissa att Castro behöver in i duschen.

Senare i dag ska ska jag gå igenom mina foton från matlagningsdagen vi hade på vår resa i Guatemala. Så ett inlägg med det är i görningen.

Dagens recept blir en ostpaj med citron och örter. Mandelpajdegen är inte lika lättarbetad som vanlig pajdeg så detta rutmönster kräver lite tålamod. Det går naturligtvis bra att skippa mönstret.

4 portioner

pajdeg:

4 dl mandelmjöl

1/2 dl sesamfrön

1 1/2 msk fiberhusk

2 krm salt

60 g smör

1 ägg

1/2 dl pofiber

Fyllning:

200 g ost

3 ägg

1 1/2 dl crème fraiche

rivet skal av 1 citron

1/2 dl hackad dill

några kvistar timjan

rädisor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, salt, smöret skuret i bitar och ägg till en jämn deg. Ta undan 1/4 av degen och tryck ut resten av degen i en pajform.
  3. Förgrädda pajskalet 8 minuter. Strö ut pofiber på en skärbräda och kavla ut resten av degen, helst i en lite avlång platta.
  4. Ställ in skärbrädan med den utkavlade degen i kylskåpet 15-30 minuter så att den blir lite stadigare.
  5. Riv osten och blanda med ägg, crème fraiche, citronskal, dill och lite repad timjan.
  6. Häll äggstanningen i formen. Ta ut degen från kylskåpet och skär den i tunna remsor. Lägg ut dem i ett rutmönster på pajen.
  7. Grädda i 25 minuter. Dekorera med timjan och rädisor och servera med sallad.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.