Fantastisk matlagningkurs i San Pedro la Laguna

| Inga kommentarer

På jullovet var jag med familjen och våra vänner Peter och Maria i Guatemala. En av de bästa dagarna var matlagningskursen i San Pedro la Laguna vid sjön Atitlán. Jag hittade Anitas kurs på TripAdvisor och kontaktade henne via WhatsUp.

Vi bestämde tid och plats och tog oss dit från vårt hotell med en tuctuc. Vi började med att gå på marknaden där vi fick titta på allt möjligt och sedan handlade Anita det vi behövde.

När vi var färdiga på marknaden gick vi upp till en kvinna som sålde kokta svarta bönor. I ett väldigt spartanskt och inrökt kök stod de svarta bönorna och puttrade.

Även majsdegen köpte Anita färdig på marknaden. Det fanns både vit och grå som är gjord på svart majs. Den svarta majsen smakar i princip likadant som den vanliga vita men används i lite festligare rätter.

Väl tillbaka i Anitas öppna kök, med fantastisk utsikt över sjön, började vi laga maten. Vi skulle göra tortillas med guacamole, kycklinggryta med grönsaker, potatisplättar och ångade majsknyten.

Bladen till de ångkokta majsknytena gnuggas mot förklädet för att bli rena.

Till maten drack vi hibiskussaft. Anita hade torkade hibiskusblommor som fick dra i kokande vatten tillsammans med lite kryddnejlika, kanel, lite honung och sedan kallna.

Att leta upp en matlagningskurs på sin resa är verkligen något som jag rekommenderar. Man får en guidning i det lokala köket och kontakt med vanliga människor i deras vardag. Mat är ju universellt och ett bra sätt att mötas på. Dessutom blev det en av de godaste måltiderna vi åt på vår resa!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.